8 września po południu odbył się drugi już jarmark rodzinny. Tym razem tematem była „Natura w służbie odporności człowieka”.
Poszczególne rodziny przez miesiąc zgłębiały zagadnienie, w jaki sposób bez użycia farmaceutyków podnieść swoją odporność i wspomóc organizm z walce z chorobami. Stało się to okazją do ponownego odkrycia wielu „babcinych receptur”, a także przypomnienia sobie, jak ważne jest proste, nieprzetworzone jedzenie.
Wysłuchaliśmy wykładu pani Agnieszki ukazującego związki między żywieniem a systemem immunologicznym człowieka. Była to dawka wiedzy medycznej, a zarazem impuls do przemyślenia swojego codziennego koszyka z zakupami spożywczymi. Jednym z wniosków było: „czytajmy etykiety”, ale też „ograniczajmy cukier i jedzenie śmieciowe”.
Tematyka jarmarku została zgrupowana w 11 zagadnieniach prezentowanych na poszczególnych stoiskach:
- Soki warzywne
- Soki owocowe
- Nalewki
- Napary i herbatki
- Dieta wspomagająca odporność (przede wszystkim zupy)
- Maści ziołowe
- Naturalne antybiotyki
- Produkty pszczele
- Zdrowie zatrzymane w słoiku, np. kiszonki
- Kompoty
- Kasze
Na profesjonalnie przygotowanych stoiskach można było zapoznać się szczegółowo z prezentowaną tematyką, spróbować wybranych produktów, a także zabrać zbiór przepisów do wykonania w domu w razie potrzeby.
Oto kilka wybranych przepisów, szczególnie cennych w rozpoczynającym się sezonie jesienno-zimowym:
Czarny bez z miodem na grypę i osłabienie:
1,5 łyżki suszonych kwiatów czarnego bzu zalać 1 szklanką wrzątku i naparzać kilka minut. Po przecedzeniu i studzeniu dodać 1 łyżkę miodu.
Pić po pół szklanki rano i wieczorem.
Lipa i miód na przeziębienie i zapalenie górnych dróg oddechowych:
Do szklanki herbaty lipowej dodać 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 plasterek cytryny, 2 łyżeczki miodu i 4 zmielone ziarna pieprzu.
Wypić 1-2 szklanki i położyć się do łóżka.
Krople propolisowe domowej produkcji:
Sproszkowany kit pszczeli zalewamy alkoholem 70-95 % w proporcji 200-300g na 1 litr. Odstawiamy na 14 dni. Przecedzamy.
Stosowanie:
Przeziebienia, grypy: 15-20 kropli na łyżkę cukru lub łyżkę wody 3 razy dziennie.
Zapalenie krtani: łyżeczka nalewki spirytusowej rozpuszczona w szklance herbaty rumiankowej. Płukać usta 3 razy dziennie.
Przeciwbakteryjny syrop z cebuli:
2 duże cebule
5 łyżek miodu lipowego
Cebule siekamy lub ścieramy na tarce. Zalewamy miodem.Zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu, aż cebula puści sok (około 1 tygodnia).
Stosowanie: dorośli 1-2 łyzki 3-4 razy dziennie.
Dzieci powyzej 5 lat 1-2 łyżeczki 3-4 razy dziennie.
Dzaiałanie: Leczy przeziębienie, grypkę, katar, zapalenie gardła, jamy ustnej, migdałków. Ułatwia odksztuszanie. Łagodzi suchy, uporczywy kaszel. Zmniejsza objawy astmy, ułatwia odksztuszanie. Zapobiega drożdzycy gardła.
Mikstura czosnkowo-cytrynowa z miodem
Miąższ z 4 cytryn
2 główki wyciśnietego czosnku
25 dag miodu
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
2 łyżki spirytusu
Miąższ z cytryn zmieszać z czosnkiem. Trzymać w słoiku nakrytym ściereczką w lodówce przez 5 dni. Następnie dodać miód rozpuszczony w lekko ciepłej wodzie i 2 łyżki spirytusu. Zakręcić słoik i przechowywać w lodówce.
Stosowanie:
W ostrych infekcjach 1-2 łyżki 3-4 razy dziennie. Zapobiegawczo 1-2 łyżki 1-2 razy dziennie.
Działanie:
Uodparnia organizm. Leczy przeziębienie, grypę, katar, infekcje górnych dróg oddechowych, stany zapalne.
Duszona cebula z gęsim smalcem
2-3 cebule
3 łyżki gęsiego smalcu
1 jajko
Sól, pieprz ziołowy do smaku
Cebule obrać, pokroić w kostkę, lekko posolić. Dusić na rozgrzanym gęsim smalcu, na małym ogniu, aż zmięknie. Pod koniec dodać sól, pieprz ziołowy i jajko, ciągle mieszając smażyć jeszcze 2 minuty.
Stosowanie: smarować na chlebie razowym lub żytnim zamiast masła.
Działanie:
Uodparnia organizm, pomaga na wszelkie infekcje dróg oddechowych (unieszkodliwia bakterie namnażajace się w oskrzelach i płucach). Ułatwia odksztuszanie, rozgrzewa.