Wspólnota Rodzin Domus Mariae ze Szczecina zaprasza do Gietrzwałdu na Dzień Pokutny w dn. 1 lipca 2019 r., w Uroczystość Najdroższej Krwi Pana Jezusa.

Celem Dnia Pokutnego jest wynagrodzenie Bogu przez Polaków za grzechy, przede wszystkim za grzechy przeciw życiu i dzieciom oraz rodzinie.

W naszej Ojczyźnie nadal nie jest chronione życie ludzkie od poczęcia, dokonywane są grzechy deprawacji dzieci, rodzina, jako wspólnota zaplanowana przez Boga, jest atakowana i podważana, traktowana jako miejsce przemocy i nietolerancji.

Chcemy przede wszystkim pokutować i wynagradzać Bogu za grzechy niewierności oraz odrzucenia Boga przez tak wielu naszych rodaków.

Dzień Pokutny jest inicjatywą w ramach programu przygotowań na 2000-lecie Odkupienia (2019-33). Ten okres 14 lat przygotowania chcemy przeżywać, rozważając Mękę Pana Jezusa, gdyż „jedna godzina rozważania Mojej bolesnej Męki większą zasługę ma niż cały rok biczowania się aż do krwi” – jak powiedział Pan Jezus do św. s. Faustyny (Dz 369). Chcemy przygotowywać się do Jubileuszu, rozważając w kolejnych latach 14 stacji Drogi Krzyżowej Pana Jezusa.

Inicjatywie błogosławi JE ks. Abp Andrzej Dzięga, który odprawi Mszę św. Program duchowy przygotuje ks. prof. Tadeusz Guz.

Uroczystości rozpoczną się o 9.30, a zakończą o godz. 17.00. Kapłani i grupy chcące wziąć udział w Dniu Pokutnym proszeni są o zgłoszenia na adres: kontakt@pokuta2033.pl.