19 stycznia dzieci z Fundacji Maximilianum udały się na wycieczkę do Zamku Królewskiego, by w Galerii Lanckorońskich obejrzeć wystawę obrazów Rembrandta.

Celem wyprawy było zapoznanie podopiecznych z malarstwem Rembrandta. Dzieci wraz z opiekunami udali się do Galerii Lanckorońskich, mieszczącej się na parterze Zamku Królewskiego. Tam znajdują się dzieła podarowane Zamkowi przez prof. Karolinę Lanckorońską, spadkobierczynię rodu, które wcześniej należały do Kazimierza Rzewuskiego. Wśród portretów przedstawicieli rodu Rzewuskich specjalne miejsce w Galerii zajmują dwa z trzech obecnych w polskich zbiorach dzieła Rembrandta: „Dziewczyna w ramie obrazu” i „Uczony przy pulpicie”.

Dzieci w wieku od 6 do 11 lat z dużym zainteresowaniem wysłuchały mini-wykładu w zakresie edukacji artystycznej, który wygłosiła nasza przewodniczka, p. Maria Mazan. Na specjalną uwagę zasłużył kunszt wykonania obrazów, dokładne zaznaczenie detali w obu portretach, grę światła i cieni, czy trójwymiarowe przedstawienie postaci.

Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyły się pozostałe dzieła zgromadzone w Galerii. Dłuższą chwilę dzieci spędziły przy stałej ekspozycji sztuki zdobniczej: ceramiki, złota, szkła, biżuterii i miniatur ze zbiorów Zamku Królewskiego z XVII – XIX w. Na koniec dzieci obejrzały film przedstawiający zburzenie Zamku w czasie II Wojny Światowej oraz jego późniejszą odbudowę.