Ministerstwo Edukacji Narodowej próbuje wyjaśniać powody wprowadzenia rozporządzenia krzywdzącego rodziców uczących w domu i ich dzieci.

Po artykule w „Naszym Dzienniku” krytykującym obniżenie kwoty subwencji dla uczniów spełniających obowiązek szkolny poza szkołą, MEN wystosowało komunikat poświęcony tej sytuacji.

Ministerstwo dość ogólnikowo wyraża szacunek dla rodziców uczących w domu i deklaruje chęć prowadzenia z nimi rozmów. Wskazuje przy tym, że wspomniane rozporządzenie ma charakter przejściowy. Równocześnie zdaje się przyznawać szkole pierwszeństwo w wychowaniu i edukacji, nieformalnie stawiając rodziny prowadzące edukację domową jako te, które „pomniejszają pulę środków przeznaczaną na uczniów kształcących się w szkołach stacjonarnych”.

W najbliższy poniedziałek (11 stycznia) minister Anna Zalewska spotka się z przedstawicielami rodziców prowadzących edukację domową chcąc wyjaśnić wątpliwości i niepokoje związane z wejściem w życie zmian.

Pełną treść ministerialnego oświadczenia znajdą Państwo TUTAJ.