tile-mbczNajświętsza Maryja Panna

Jest naszą najważniejszą Patronką. Za Jej wstawiennictwem błagamy o wszelkie łaski i Jej opiece się powierzamy. To Ona utożsamia wszystkie cnoty, które chcemy wpajać naszym dzieciom. Ona obrała sobie Polskę za swoje Królestwo i sama wielokrotnie stawała w obronie naszej ojczyzny. Jest Matką Kościoła i Królową Polski, dlatego Jej właśnie powierzamy fundację Maximilianum.

tile-sw-maxŚwięty Maksymilian Kolbe

Od jego imienia zaczerpnęliśmy nazwę dla naszej fundacji, był we wszystkich swoich dziełach posłuszny poleceniom Maryi. Dzięki temu zawierzeniu udało mu się stworzyć największy klasztor w Europie oraz „Rycerza Niepokalanej” – czasopismo, którego nakład przekraczał jakiekolwiek dzisiejsze gazety wydawane w Polsce. Nie liczył się ani z własną słabością, ani z brakiem środków, ani z przeciwnościami zewnętrznymi, lecz z całym zaangażowaniem podejmował to, co rozpoznawał jako dobro, oddając wszystko w ręce Matki Bożej. Od Niego chcemy uczyć się zawierzenia.

tile-prymSługa Boży Stefan kard. Wyszyński

To również patron, który swoje życie oddał Najświętszej Maryi Pannie. Jest wzorem miłości do Kościoła Katolickiego oraz do naszej Ojczyzny. To on zostawił nam Jasnogórskie Śluby Narodu Polskiego, które staramy się w naszym życiu realizować. Jako fundacja dobrej edukacji, chcemy czerpać z jego nauczania to głębokie oddanie się Matce Najświętszej, troskę o dobro Polski, a także o przyszłość Kościoła i wiary w naszym Narodzie. Wszyscy członkowie fundacji codziennie modlą się o jego rychłą beatyfikację.