14 sierpnia świętowaliśmy dzień wspomnienia św. Maksymiliana Marii Kolbego, który jest głównym patronem Fundacji Dobrej Edukacji Maximilianum oraz siódmą rocznicę powstania Naszej Fundacji (została ona wpisana do rejestru fundacji 28 sierpnia 2012 r.).

Przed południem dzieci z rodzicami przygotowywały w domach słodkie wypieki. W południe zebraliśmy się w siedzibie Fundacji, gdzie wspólnie przygotowaliśmy miejsce świętowania: dziewczynki z mamami zamiatały, pieliły i nakrywały do stołów, a chłopcy z ojcami ustawiali stoły i przygotowywali miejsce na ognisko. Następnie nadszedł czas na słodki poczęstunek w ogrodzie i zajęcia dla dzieci, poświęcone życiu św. Maksymiliana. Dzieci w wieku od 4 do 11 lat sprawdzały swoją wiedzę o Świętym, biorąc udział w quizie, słuchały fragmentów życiorysu o. Maksymiliana oraz wykonały papierową koronę, aby pamiętać o naśladowaniu naszego Patrona w codzienności.

Młodsze pociechy, w wieku 2 – 3 lat, po wysłuchaniu i obejrzeniu książeczki o św. Maksymilianie, za pomocą farb plakatowych oraz własnych rączek pomalowały wcześniej przygotowany portret założyciela Niepokalanowa.

Wczesnym wieczorem opiekun duchowy Fundacji, ks. Łukasz Kadziński, odprawił uroczystą Mszę Świętą. Podczas kazania usłyszeliśmy m.in. tekst konferencji św. Maksymiliana Marii Kolbego Oddanie się Niepokalanej to nadprzyrodzone posłuszeństwo.

Po Mszy Świętej zebraliśmy się przy ognisku, gdzie przy poczęstunku, do późnych godzin wieczornych, śpiewaliśmy pieśni i wspominaliśmy początki istnienia Fundacji, oglądając zdjęcia sprzed siedmiu lat.