W Niedzielę Miłosierdzia, 23 kwietnia, w naszej Fundacji przyjęliśmy szczególnego gościa – Jego Eminencję Księdza Kardynała Raymonda Leo Burke’a.

Ksiądz Kardynał przyleciał do Polski, aby poprowadzić rekolekcje dla kapłanów w Licheniu. Wpierw jednak złożył wizytę w siedzibie naszej Fundacji i odprawił Mszę św. w Bazylice Niepokalanej Wszechpośredniczki Łask w Niepokalanowie.

Jego Eminencję powitali ks. Łukasz Kadziński i p. Agata Rybczyk oraz grupa dzieci ze specjalnie przygotowanym, okolicznościowym transparentem. W pierwszej części wizyty Ksiądz Kardynał spotkał się z zarządem naszej Fundacji oraz zaproszonymi gośćmi: o. Grzegorzem Marią Szymanikiem, gwardianem Niepokalanowa, o. prof. Grzegorzem Bartosikiem i dr. Andrzejem Mazanem.

Następnie udał się na spotkanie z rodzinami. Wtedy Ksiądz Kardynał skierował kilka słów do uczących dzieci w domu w duchu katolickim.

Cieszę się, że mogę się ponownie z wami spotkać! Zachęcam, byście wytrwali w tym, co robicie! Modlę się za was każdego dnia. Wierzę, że to, co robicie, jest ważne dla przyszłości Kościoła oraz dla dobra całej społeczności i świata – mówił.

Jego Eminencja pobłogosławił wszystkich obecnych, a w sposób szczególny siódemkę dzieci, która w przyszłym tygodniu przyjmie po raz pierwszy Komunię świętą. Ofiarował im pobłogosławione przez siebie różańce, oraz wpisał się do ich mszalików. Ksiądz Kardynał pobłogosławił również dzieło Pielgrzymki Mężczyzn z Jasnej Góry do Kalisza.

Po spotkaniu Ksiądz Kardynał udał się do Niepokalanowa, gdzie odprawił Mszę św. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego w intencji naszej Fundacji. Podczas kazania wzywał zebranych, by modlitwą i czynami przyprowadzali wszystkie dusze do oceanu Bożego Miłosierdzia. Swoją myśl skierował również ku św. Maksymilianowi Kolbe, założycielowi Niepokalanowa.

Dziękujmy Bogu za św. Maksymiliana Kolbe i prośmy, by nas uczynił Rycerzami Niepokalanej, byśmy w jedności z sercem Niepokalanej, całkowicie oddali nasze serca Najświętszemu Sercu Jezusowemu – głosił.

Po Mszy św., Ksiądz Kardynał wraz z gwardianem Niepokalanowa i o. prof. Bartosikiem zobaczył miejsca życia i pracy św. Maksymiliana oraz spotkał się z oo. franciszkanami.